Koulutukset järjestetään Järvenpään Koirakerhon koulutuskentällä, kartta. Koulutuksia pidetään läpi vuoden lukuunottamatta kesä- ja talvitaukoja. Kokoonnumme keskiviikkoiltaisin klo. 18.45 alkaen. Tarkempi koulutusten ryhmäjako alla. Pakkasraja on -10°C. Kentällä on valaistus.Ohjatut koulutukset saateteen perua jos koulutuskenttä on todella jäinen tai muuten huonossa kunnossa. Tästä ilmoitetaan aina etusivun ajankohtaista osiossa. Ryhmien kesto on noin 30 minuuttia. Tarkemmin koulutusten alkamisajankohdat sekä ilmoittautumisohjeet näet Ajankohtaista-sivulta. Hallitus on päättänyt asettaa kaiken ikäisille rescue-koirille 6 kuukauden karenssiaijan, jonka aikana koirat eivät pysty osallistumistumaan rivikoulutuksiin eivätkä saa tulla myöskään koulutuskentälle. Hallitus haluaa tällä tavalla minimoida mahdollisten tarttuvien tautien leviämisen.
Koska ei ole parempaa kuin koira joka tietää ja osaa perheen yhteiset säännöt. Meidän mielestä jokaisen koiranomistajan velvollisuus olisi koiralleen opettaa perusasiat. Kun koira tietää kuka on lauman johtaja niin selvitään arkipäivän askareista sujuvammin. Perusasioita ovat mm. ettei koira vedä hihnassa, rähise vastaantulijoille, antaa vieraiden tulla rauhassa sisälle, ei hypi vasten ihmisiä, osaa odottaa, ei ryntäile ovista, väistää laumassa ylempiarvoisia (kaikkia muita lauman ihmisjäseniä) ja ehdottomasti tulee kutsusta luokse. Tottelevaisuuden tulisi olla mielekästä puuhaa molemmille. Aina ei tarvitse olla tavoitteena mestaruus kilpailuissa, vaan tarkoitus on saada koiran ja omistajan välinen suhde toimimaan. Kaikenkarvaiset koirakot rotuun (roduttomuuteen) katsomatta ovat tervetulleita harrastamaan meille tosissaan tai leikkimielellä. Tottelevaisuuskoulutus kannattaa aloittaa jokaisen koiran kanssa jo ihan pienenä pentuna. Koirakentälle on pentu valmis tulemaan jo noin 3 kuukauden iässä ensimmäiset rokotukset saatuaan. Mitä vanhemmaksi koira elää ilman rajoja sitä vaikeampaa on niitä luoda. On tärkeää että laumassa (perheessä) on koiralle johtaja joka huolehtii elämisen perustarpeista. Kun koiralla on turvallinen koti ja ohjaaja, yhteiselämä on helpompaa.Homma ei ole kuitenkaan niin kamalan vakavaa ja yleensä tottelevaisuusharjoitukset päättyvätkin yhteiseen leikkiin.
Viiden kerran kurssimuotoinen pentu- ja alkeiskurssi. Kurssilla opetellaan koulutuksen perusasioita. Kurssille osallistumiselle ei ole ylä- eikä alaikärajaa. Kurssiajat sekä ilmoittautumisohjeet löydät ajankohtaisista asioita. Pentu- ja alkeiskurssin jälkeen voi jatkaa rivikoulutuksiin jäsenmaksun maksamalla (jäsenmaksu on voimassa yhden kalenterivuoden ja sisältää kaikki rivikoulutukset).Ohjeet ensikertalaisille tässä.
Jatkoalkeisryhmä on kuuden kerran kurssimuotoinen ryhmä. Perusasioiden jatko-opettelua. Vaatimuksena on että koirakko on käynyt joko JKK:n tai jonkun muun järjestämän alkeiskurssin tai ohjaaja on esim. vanhempien koirien kanssa käynytkoulutuksissa ja on osannut kouluttaa perusasioita itse. Kurssiajat sekä ilmoittautumisohjeet löydät ajankohtaisista asioita.
Toko tarkoittaa sekä tottelevaisuuskoulutusta, että tottelevaisuuskoetta. Koiraharrastaja kuuleekin varmaan monesti puhuttavan tokosta tai BH kokeesta sekä muista ihmeellisistä sanahirviöistä. TOKO tarkoittaa virallisesti tottelevaisuuskoetta, mutta myös arkitottelevaisuuden opettamista voi kutsua tokoiluksi.Arkitottelevaisuus on sitä, että koira toimii omistajan haluamalla tavalla. Koiran kanssa on mukava elää kotona ja liikkua kylillä.Virallisiin tottelevaisuuskokeisiin tähtäävät koirakot (eli koira ja ohjaaja) taas harjoittelevat erilaisia tottelevaisuus liikkeitä, kuten esimerkiksi paikallaan makaamista, luoksetuloa, seuraamista. TOKO-koe on jaettu neljään eri tasoluokkaan: Alokasluokka (ALO), avoinluokka (AVO), voittajaluokka (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL). Koirakon saatua alokasluokassa ykköstuloksen, eli pisteitä yli 160 (maksimi 200) saavat he siirtyä ylempään luokkaan. Jokaisessa luokassa on määritelty tietty pisteraja joka täytyy saada saadakseen ykköstuloksen. Kun koira on saanut ylimmässä eli erikoisvoittajaluokassa kolme kertaa ykköstuloksen, tulee siitä tottelevaisuusvalio - edellyttäen että koiralla on näyttelyistä vähintään H. Lue lisää täältä: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/tottelevaisuuskoe-toko.html.
Arkitottis: Tottelevaisuuskoulutusta ilman kisatavoitetta treenaaville koirakoille. TOKO: kisa tavoitteellinen ryhmä perusasiat osaaville koirakoille. Kaksi ryhmää, joissa on samanlainen sisältö.
Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-toko on laji joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen hyvä yhteistyö sekä hyvän koirankäsittelytaidon opettaminen ohjaajalle. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä koira tekee pyörähdyksiä eri suuntiin, erilaisia peruutustehtäviä ja hyvää takapäänkäyttöä vaativia käännöksiä sekä seuraamista myös ohjaajan oikealla puolella.Rally-tokossa on neljä tasoluokkaa: alokasluokka (ALO), avoinluokka (AVO), voittajaluokka (VOI) sekä mestariluokka (MES). Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. liikkeestä istuminen, liikkeestä seisominen, seuraamispuolen vaihtaminen, seuraaminen eri tempoilla ja erilaisin käännöksin, ohjaajan edessä peruuttaminen) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla. Kaikissa luokissa hyvän menestymisen edellytys on koiran hyvä kontakti ohjaajaan ja keskittyminen yhteistyöhön hänen kanssaan. Kylttejä, eli tehtäviä radalla on 10–20 kappaletta. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Koirakoilla on radalle lähtiessään 100 pistettä ja pistevähennyksiä annetaan mm. väärin suoritetuista liikkeistä. Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen vähintään 70 pistettä. Koirakko tarvitsee kolme hyväksyttyä suoritusta, jotta voi saada koulutustunnuksen ja siirtyä seuraavaan luokkaan. Lue lisää täältä: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/rally-toko.html. Meillä toimii omatoiminen Rally-Toko -ryhmä joka sopii yhteisiä koulutuksia suljetussa facebook-ryhmässä.
Palveluskoiralajeja on useita kuten kansalliset lajit viesti, jälki sekä haku. Kuhunkin kokeeseen kuuluu kolme osuutta: maasto, esine-etsintä sekä tottelevaisuusosa. Suojelulajeja varten on IGP, jonka koe sisältää myös kolme osa-aluetta. Lisäksi on lajikohtaisia kokeita, kuten mondioring tai erikoisjälki. Jokaisessa lajissa on kolme tasoluokkaa: 1 -luokka, 2-luokka ja ylin 3-luokka. Tasoluokka määräytyy koiran menestyksen perusteella. Tottelevaisuusosa on lajeissa luokittain samanlainen. Siinä koira tekee ohjaajansa käskystä erilaisia hallittavuusliikkeitä, kuten pysyy makuulla paikallaan, tulee käskystä luokse, noutaa esineen, ylittää esteitä sekä seuraa ohjaajansa sivulla halukkaasti.Käyttäytymiskokeessa eli BH kokeessa tarkastetaan onko koira hyvin käyttäytyvä ja ympäristöönsä luonnollisen välinpitämättömästi suhtautuva. Kokeessa on ensin tottelevaisuusosio jossa testataan mm. paikallaolo ja seuraaminen. Koiran suoriuduttua tuomarin mielestä riittävän hyvin tottelevaisuusliikkeistä, jatkaa koira kaupunkiosuuteen. Kaupunkiosuudella koiran täytyy osata käyttäytyä liikenteessä ja suhtautua toisiin koiriin rauhallisesti. Vuoden 2000 alusta käyttäytymiskoe on Suomessa pakollinen esikoe kaikkiin palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Se soveltuu myös erinomaisesti kaikkien koirien sosiaalisuuden ja koulutustason mittaamiseksi. Käyttäytymiskokeeseen saavat osallistua kaikki rekisteröidyt koirat sekä vuoden 2000 alusta rekisteröimättömät koirat, kunhan ne on tunnistusmerkitty Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Käyttäytymiskokeessa koiran tulee olla vähintään 12 kk ikäinen ja sen tulee olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.Lue lisää täältä: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/palveluskoirakoelajit.html.
PK: perusasiat osaaville koirakoille jotka kisaavat pk-lajeissa tai kisat on tähtäimessä.BH: BH-kokeeseen tähtääville koirakoille joilla perusasiat ovat hallussa.Meillä toimii myös omatoiminen Haku-ryhmä joka sopii yhteisiä koulutuksia suljetussa facebook-ryhmässä.
PEKO tarkoittaa pelastuskoiralajeja. Pelastuskoiria käytetään viranomaisten apuna kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Kadoksissa oleva voi olla esimerkiksi lapsi, muistihäiriöinen vanhus, eksynyt marjastaja, eränkävijä tai ihan kuka tahansa. Pelastuskoiralajeihin kuuluu jälki, haku, rauniot sekä tunnistusetsintä. Pelastuskoiraksi soveltuvat monenlaiset koirat rodusta riippumatta, myös monirotuiset. Pelastuskoiralta edellytetään, että se on terve ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan soveltuu etsintätehtäviin vaikeakulkuisissa maastoissa ja säästä riippumatta. Pelastuskoiraksi soveltuva koira on luonteeltaan avoin, rohkea ja ihmisystävällinen.Lue lisää täältä: https://pelastuskoiraliitto.fi/toiminta/lajit/. Pelastuskoiralajeissa koulutustaso todetaan pelastuskoirakokeissa, joissa oleellisinta on erinomainen vainutyöskentely. Kansallinen pelastuskoirakoe käsittää hallittavuus-, jälki- ja henkilöetsintäosuudet ja rauniokoe tottelevaisuus-, ketteryys- sekä raunioetsintäosuudet. IPO-R kokeet käsittävät tottelevaisuus-ketteryysosuuden ja jonkin kolmesta lajista: jälki, haku, raunio. Lue lisää täältä: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/pelastuskoirakokeet.html. Emme järjestä virallisia peko-koulutuksia. Pelastushakua harrastavat koirakot ovat kuitenkin ehdottoman tervetulleita meidän hakuryhmän koulutuksiin.
Kenttä on suurelta osin jäsenten aktiivikäytössä, tarkemmat tiedot löytyvät alta sekä kerhon kopin seinältä. Linkki mobiililaitteelle. Kaikki jäsenemme ovat tervetulleita käyttämään kenttää myös ohjattujen koulutusten ulkopuolella, kunhan huomioi muille ryhmille varatut ajat.Annathan naapureille rauhan klo 21-09.
Poikkeukset, kenttä varattuna: Lauantai 2.11.2024 klo 12-16Sunnuntaina 3.11.2024 klo 9-18
Tässä hiukan tietoa sinulle, joka olet juuri aloittamassa koiraharrastusta kerhomme kentällä. Järvenpään koirakerho järjestää koulutusta keskiviikkoisin. Uusia jäseniä ryhmiin otetaan mukaan aina pentu- ja alkeiskurssin kautta (kts. ajankohtaisista alkavat kurssit) TAI suoraan jatkoalkeet-ryhmään kuuden koulutuskerran välein. Jos on jo pidemmälle edenneitä koirakoita (eli perusasiat ovat hallussa) tai ei tiedä mihin ryhmään kuuluu, voidaan maanatai-iltaisin tai keskiviikkoisin ennen rivikoulutuksien alkua katsoa kouluttajan kanssa mikä olisi oikea ryhmä. Kaikkiin koulutuksiin ilmoittautumiset tapahtuu sähköpostilla info@jarvenpaankoirakerho.fi tai olemalla yhdeydessä suoraan koulutusohjaajiin. Ulkoiluta koira kotona ennen kuin lähdet kentälle . Tule kentälle sen verran ajoissa, että ehdit vielä tarvittaessa viedä koiran pissalle läheiseen metsään tai pellon laitaan ennen koulutusta. Vie koira autoon odottamaan ja tule kopille ilmottautumaan sekä kuuntelemaan ohjeet. Tuo ensimmäisellä kerralla mukanasi koirasi rokotustodistus sekä tosite maksetusta kurssimaksusta tai jäsenmaksusta. Koiralle ei kannata antaa ruokaa ennen koulutusta, koska tyhjällä vatsalla se jaksaa työskennellä paremmin ja koulutuksessa käytettävä ruokapalkka kiinnostaa enemmän. Ruokapalkan pitää olla koiralle maistuvaa, sen ei kannata olla samaa ruokaa, mitä koira yleensä syö. Jos koirasi syö normaalisti kuivaruokaa, valitse palkaksi toista merkkiä, jotta se kiinnostaa enemmän, -mitä "haisevampi", sitä parempi-. Keitetty ja uunissa kuivattu maksa, kana tai liha on jokaisen koiran herkkua. Palkkioruuan tulee olla pieniä paloina ja sitä tulee olla riittävästi eli paljon! Erityisesti kesällä muista ottaa koiralle vettä. Kentällä ei ole vesipistettä. Ruuan lisäksi motivoimisessa voidaan käyttää patukkaa, rättiä, lelua tai muuta koiralle mieluista esinettä. Koulutuksen onnistumisen peruspilari on sinun ja koirasi kontakti. Pidä huolta, että koirasi mielestä kentällä on ihanaa, koska sinä olet siellä – herkkuinesi ja leluinesi! Koirakavereiden kanssa ei voi seurustella sen enempää koulutuskentällä kuin parkkipaikallakaan. Kaulapannan tulee olla napakka, esimerkiksi lukittava ketjupanta, puolikuristava panta tai perinteinen nahkapanta. Metrin tai puolentoista mittainen talutin on paras, mutta aluksi normaali hihna käy hyvin. Fleksi- talutin ja valjaat kuuluvat vapaa-ajan viettoon ja ulkoiluun, ei koulutuskentälle. Juoksuisen nartun kanssa ei voi osallistua rivikoulutuksiin!
Ilmoittaudu kursseille ja koulutuksiin sähköpostitse info@jarvenpaankoirakerho.fi. Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä kurssille osallistuvan henkilön nimi, sähköpostiosoite sekä kurssille osallistuvan koiran nimi, ikä ja rotu. Vahvistamme paikan varauksen muutaman päivän sisällä. Vahvistus viestissä saat maksuohjeet. Kurssi tulee maksaa määräaikaan mennessä. Kurssipaikka on sitova vasta kun kurssi on maksettu. Muista mainita halukuutesi liittyä jäseneksi ilmoittautumisesi yhteydessä. Jäsenmaksun maksamista varten tarvitset henkilökohtaisen viitenumeron. Paikkoja on kussakin ryhmässä rajoitetusti ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.Mikäli et tiedä mikä ryhmä olisi teille sopiva niin mietitään yhdessä oikea ryhmä.